tisdag 6 september 2016

Tips inför adoptionsresan till Sydkorea


Under tiden som vi har väntat på att resa och hämta lillasyster har jag kontinuerligt skrivit om tips på boende, resa och aktiviteter här på bloggen. Här skrev jag tex ett inlägg med mycket tips som jag samlade ihop från förra resan. Men jag tänkte att jag i det är inlägget ska göra en sammanställning och lite uppdatering nu i efterhand när vi har gjort vår andra resa.

En eller två resor
Man kan antingen göra en eller två resor till Sydkorea. Vi valde att göra två och det känns i efterhand som helt rätt beslut då Viggo längtade hem efter halva tiden under vår första resa och vi fick egentid med Alva de dagar vi var i Korea. Och med tanke på den jobbiga hemresan så var det ovärderligt att vi var två vuxna som kunde ta hand om henne och Viggo slapp allt det jobbiga då.
Men jag tycker också att det beror lite på vilken årstid man ska resa på. När det är vinter i Korea, som det var när vi åkte ner, så är det väldigt kallt och inte lika enkelt att turista. Men har man turen att resa dit under vår, sommar eller höst så är det mycket lättare att vistas där en längre tid. Vid vår andra resa hade vi fantastiskt väder. 
Sen finns alternativet att resa till något varmare land under väntan på att domen ska vinna laga kraft. Det finns de som har rest både till Thailand, Vietnam och Filippinerna för lite sol och badsemester. Har man råd och möjlighet att vara ledig så länge (med semester eller utan betalning man får ingen föräldrapeng från FK) så är det såklart idealiskt att göra så. Eller om man har möjlighet att mor- eller farföräldrar kan komma ner sista tiden inför hemresan så är det också ett bra alternativ.
Jag skulle inte göra två resor och ta med äldre syskon på båda resor. Det är en lång och jobbig resa liksom tidsomställningen som man isf gör med bara ett par veckors mellanrum. Det tycker jag är för tufft för de små barnen. Då är det bättre att bara göra en resa.

I det här inlägget och i det här inlägget har jag skrivit lite mer tankar kring valet av en eller två resor.

Resa
Vi valde att resa med Lufthansa via Frankfurt på första resan och med Finnair på andra resan. Vi ger ett mycket högre betyg till Lufthansa överlag. Det är större och fräschare flygplan, bättre service, godare mat. På flygplatsen i Tyskland får man fantastisk hjälp om man är en barnfamilj, det kommer personal och hjälper en snabbt igenom överallt. I Finland tar det lång tid i immigration och när man kommer hem och vi fick ingen hjälp eller förtur för att vi hade barn.

Om man kan välja ett flyg som landar senare på dagen på ditresan  kan vi också rekommendera det. Tidsomställningen när man reser så långt österut är jättesvår att anpassa sig till och det är skönt att inte ha en hel dag att försöka hålla sig vaken under när man kommer fram.

När det gäller hemresan med barnet tycker vi att det är bra att inte komma hem till Sverige för sent på kvällen eller natten. Det är svårare att hålla de små vakna så att de sedan somnar när man väl kommer hem. Man vill ju komma in  i den nya dygnsrytmen så fort som möjligt. Och vi tycker att mötet med familjen på flygplatsen också har varit ovärderlig. Det är ett efterlängtat möte från båda sidor som man bara får vara med om en gång (eller fler om man adopterar fler barn). Och det är ett fint minne att ha kvar både för en själv och barnen.

Ett flygbolag och rutt vi inte rekommenderar är Air China via Peking. Servicen och informationen är dålig, transfertiden i Peking är kort och det tar väldigt lång tid att ta sig igenom imigration och säkerhetskontrollen.

Ju senare man reser hem på dagen desto mer sannolikt är det att barnen sover större delen av flygningen. Men det kan vara svårt att hitta sånna flyg.

I det här inlägget skrev jag om våra tankar kring val och bokning av resa och boende.

Boende
Vi känner att vi gjorde helt rätt val av boende den här gången jämfört med förra gången när vi hämtade storebror. Både när det gäller vilken del av staden, område, typ av boende och val av hotell.

Den här gången valde vi att bo norr om floden, det är där allt finns och händer. Seoul är en jättestor stad och även om tunnelbanan är fenomenal och billig liksom taxi så tar det väldigt lång tid att åka fram och tillbaka om man bor söder om floden. Söder om floden ligger SWS kontor och domstolen men dit ska man bara ett par gånger under vistelsen medan man varje dag ska ut och se och göra saker, äta och shoppa. Då är det bättre att bo nära det och i många fall ha gångavstånd eller bara ett par hållplatser med tunnelbanan.

Vi kan rekommendera både området vi bodde i liksom hotellet.Vi bodde i Insadong precis i slutet av Insadong gatan som är huvud- och turistgatan i området. Mittemot ligger mysiga Bukchon Hanook Village och bakom hotellet ligger stora palatset Gyeongbokgung Palace.
Vårt hotell heter Somerset Palace och var toppen! Hjälpsam och trevlig personal, bra rum med kök, badrum och sovrum. Lekrummet var suveränt! Frukosten var helt okej och det finns även en liten butik i hotellet samt några restauranger. Den italienska var väldigt bra, men den tyska tyckte vi inte var värt ett besök. Det bodde flera andra familjer som hämtade sina adoptivbarn när vi var där så personalen är vana vid det. Mitt över gatan finns ett höghus med flera restauranger i källarplan, väldigt anonymt så det är svårt att se på utsidan. Vi testade hamburgerstället, supergoda hamburgare!

Gå inte på rekommendationerna som står på ACs hemsida, de är flera år gamla och stämmer inte längre.

Här kan ni se fler bilder från den stora lägenheten vi hade på första resan. På andra resan hade vi en storlek mindre. Då var det skjutdörrar till "sovrummet" och ett mindre kök och inget vardagsrum.


Se och göra
Vi har , tyvärr, bara varit i Seoul så vi kan inte ge några tips om andra resmål i Korea. Men Seoul är en fantastisk stad, vi älskar den! Det finns allt och lite till och det är enkelt att vistas och ta sig runt och människorna är väldigt vänliga.
När vi väntade på att få resa skrev jag ett inlägg med lite saker som vi hade tänkt hinna med att göra. En hel del av sakerna på listan hann vi bock av men tyvärr inte alla. Det tar tid att ta sig runt i den stora staden även om det är väldigt smidigt med tunnelbanan, men man hinner inte med så mycket som man har tänkt sig. Speciellt inte om man har barn med sig.

Om man har äldre barn med sig så kan vi bla rekommendera Childrens Grand Park Seoul. En fantastisk park med massor av roliga aktivitet ute i parken och ett museum med flera våningar med aktiviteter för barnen. Här har jag skrivit om när vi var i parken och här har jag skrivit om när vi var på museet. Man får heller inte missa leksaksgatan som jag har skrivit lite om här. Några saker som vi inte hann med men som jag också rekommenderar är Seoul Tower och Namsan Park som ligger precis bredvid. Lotte World som är en nöjespark som ligger vid Jamsil Station. Seoul Forest är också ett bra tips!

Är man där på våren, sommaren eller hösten när det är fint och varmt väder kan man se och göra lite mer. Under vår första resa var det väldigt kallt större delen av tiden.

Övriga tips
Ett av de bästa tipsen och råden jag kan ge kring hemresan är att be att få ett sk "priority pass" vid incheckningen på Seouls flygplats. Då slipper ni de olidligt långa köerna till säkerhetskontrollen och imigration. Alla barnfamiljer får ett sådant men det är inte alltid personalen i incheckning kommer ihåg att ge en det men ber man om det så får man det. Det var en fröjd när vi fick det andra resan. Första resan hem så kände vi inte till det och personalen i incheckningen sa inget heller så vi fick stå i de långa köerna i ca en timme med en trött och grinig Viggo och sedan fick vi ganska bråttom att hinna äta lunch och sen till gaten.

Om ni ska äta mat på flygplatsen kan vi mycket varmt rekommendera den italienska restaurangen på plan 2. Det var den godaste pizzan och pasta carbonara vi någonsin ätit!

Fler bra tips och länkar:
Packlista till barnet 
Fler restips

Lekplats nära Somerset Palace och Insadong/Bukchon Hanook Villag
En lekplats i närheten har båda våra hämtresor varit helt ovärderligt. Det är svårt att hitta lugna platser och ytor där små barn kan springa av sig i en storstad som Seoul med trafik och folk överallt. Av en slump gick vi förbi en skola när vi kom ut från en gata i Bukchon Hanook Villag, där fanns en jättefin lekplats. Skolan har staket, grind och en vakt, grinden stod öppen och vi frågade vakten om det var okej att vi gick in och lekte och det var det. Lekplatsen var kanon för små barn och vi lånade även toaletten inne på skolan.2 kommentarer:

 1. Vilken fantastiskt bra information, tack för att du tar dig tid att skriva så bra och många tips!!! 😊 Vi har varit i Seoul 1 ggr och hämtat storebror ❤️, vi bodde också i Gangnam och känner att det skulle vara roligt att se ngt annat nästa gång. Tipsen på saker att göra med barn är också super!! Vi har tänkt att göra som ni, att storebror åker med på första men inte andra resan, tror det blir bra för alla inblandade. Tack ännu en gång och hoppas allt är bra med er!! Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill man se och uppleva Seoul och slippa spendera flera timmar per dag på tunnelbanan så ska man bo norr om floden och inte i Gangnam. Vi hade ingen koll när vi hämtade storebror, därför hamnade vi där den gången. Men nu när vi har bott norr om floden så är det så mycket bättre! Gangnam är ju affärsdistriktet och där finns det nästan bara kontor och inga sevärdheter.
   Stor lycka till med era reseplaner och hoppas att ni får resa snart!

   Radera