fredag 24 februari 2017

Dags för dagis Snart är det dags för Alva att börja i förskolan. Den 6 mars närmare bestämt. Det ser hon fram emot väldigt mycket! Och vi också. Det ska bli skönt att få vardag och rutiner som innan.
Men det var osäkert länge hur det skulle bli. I vår kommun kan inte politikerna räkna ut att det behövs en massa förskoleplatser om man bygger nya bostäder på ett attraktivt område för barnfamiljer. Så egentligen fanns det inga lediga förskoleplatser på vår ort den här terminen. Först blev vi erbjudna en plats på en helt annan ort långt ifrån där vi bor. Det är inte okej för någon anser jag och ännu mindre okej för ett adopterat barn. För Alva var det jätteviktigt att hon fick plats på samma förskola som storebror. Det är en plats som hon känner till och innebär jättemycket trygghet som hon behöver för att det ska fungera. I flera kommuner är det självklart att adopterade barn får förtur och ges plats där de önskar pga deras särskilda behov. Det borde vara en självklarhet i alla kommuner, men som vanligt är bristen på kunskap om adopterade barn och deras behov stort i samhället. Såklart måste det finnas lediga platser för att kunna få en plats, även om man får förtur, men förskolechefen har rätt att ta sånna beslut att ändå ge ett barn en plats.

Så det blev många samtal, mejl och brev till kommunen för att lyckas få en plats till Alva på storebrors förskola. Som tur är har vi en bra förskolechef som är kunnig och förstående och tillsammans med vår skrivelse och intyg från BVC och familjerätten fick vi den plats vi önskade. Men det var först under slutet av vår vistelse i Thailand som vi fick beskedet så det har varit väldigt ovisst länge och jag har varit väldigt orolig hur det skulle gå. Jag är väldigt tacksam att de lyssnade på oss och förstår hur viktigt det är för Alva som adopterad att få den här platsen.


Först var vi väldigt fokuserade på hennes ålder, hon fyller 3 år i april, och att hon då skulle börja på storbarnsavdelningen. Men sen började vi tveka lite och kände att det kanske var bättre att hon började på småbarnsavdelningen, även om det innebär att hon behöver byta avdelning till hösten. Hon är visserligen 3 år, men hon har inte gått 1,5 år på dagis som de flesta andra barn i samma ålder och kan inte dagisrutinerna, hon har heller inte språket som de flesta andra treåringar. Och hade hon fått börja på storbarnsavdelningen så hade hon dessutom varit ett år yngre än de som är yngst och den ända som är så liten. Så vi blev faktiskt väldigt glada när vi fick meddelandet att hon fick plats på småbarnsavdelningen, samma avdelning som storebror gick på innan :) De fröknarna som storebror hade där är visserligen inte kvar, tyvärr, men de nya verkar jättebra och vi känner redan två av dem då de har varit vikarier på storebrors avdelning under hösten.

Mitt råd till alla adoptivföräldrar när det gäller förskolan är att stå på er, ge er inte. Ni vet vad som är bäst för era barn. Ta reda på era rättigheter och ta hjälp av BVC och familjerätten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar