torsdag 29 september 2016

2-års trots, utvecklingsfas

 Vår spjuveraktiga lilla tjej med en stor egen vilja och envishet.

Under semester och även innan dess har Alva för det mesta varit en solstråle, glad, nöjd och harmonisk. Men sen en vecka tillbaka ungefär har hon förändrats. Förmodligen har hon kommit in i någon utvecklingsfas, 2-års trots. Mellan 2 och 3 år händer det en hel del. googlade lite och läste bla det här.

Jobbigast har det varit på nätterna, hon har sovit dåligt i snart en vecka, hon har sovit oroligt och gnällt med jämna mellanrum under nätterna och har flera nätter vaknat och gallskrikit och sen varit jättearg i nån timme innan vi har fått henne lugn och på bättre tankar och kunnat få henne att somna om. Vid nattningen så har hon varit lite gnällig och irriterad men har gett sig efter nån minut och somnat men härom kvällen gav hon sig inte. Så efter att ha prövat det mest, finns dock inte så mycket man kan göra, så tog jag henne i selen och då somnade hon. Det hade varit så mycket enklare om hon hade varit ledsen istället för arg, då kan man trösta, tröst hjälper. Men nu är det inget som hjälper. Jag läste att sömnstörningar kan triggas av infektioner, feber. Och det kan vara grejen i Alvas fall, hon hade feber ett par dagar förra veckan och det var då det började.

Det är svårare när man har fler barn när det strular på natten eftersom det påverkar de andra barnen också. Viggo sover vägg i vägg med vårt sovrum där Alva sover så han har vaknat och kommit in till oss när hon har skrikit. De första nätterna gick vi då ner med henne i källaren så fick hon lugna sig och sen sov vi vidare med henne där. Sen har vi gjort så att vi även har nattat henne där, så slipper Viggo bli väckt. Och sen har även en av oss fått sova ostört där uppe.

På dagarna har det också varit mycket gnäll och utbrott, men idag har varit en riktigt bra dag. Natten gick bra, inget gnäll och inget skrik. Och under dagen har hon varit väldigt glad och nöjd. Så förhoppningsvis är det en fas som hon har kommit ur. Vi håller tummarna och hoppas att hon fortsätter att sova bra nu så att vi kan flytta upp i sovrummet igen och att alla i familjen får sova gott.

Vi har haft tur att Alva har sovit bra i stort sätt hela tiden, det är ju inget ovanligt att barn i hennes ålder sover oroligt, och dessutom efter en adoption/separation som hon har gått igenom. Att barnen kommer in i olika utvecklingsfaser och blir mer trotsiga, bråkiga och får fler utbrott är ju helt normalt, även om det är jobbigt, men när det kommer till uttryck under natten så är det lite jobbigare att hantera.

5 kommentarer:

 1. Hög igenkänningsfaktor med vår son som är snart 2,5. Där vid 2 hände ngt och sen dess går hans humör upp och ner som en tonåring. Otroligt stark vilja. Så sur han kan bli! Kämpa på m sömnen. Vi hade tufft första tiden ihop, sen lugnade det sig och sen kom det tillbaka igen. Nu har vi haft ett halvår med riktigt bra sova för oss alla (förutom om han varit sjuk) ha en bra helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är mycket som händer i den här åldern! Nu har Alva kommit ur fasen och då brukar de vara väldigt glada, lättsamma och tillmötesgående :) Minns det från när Viggo var yngre också när hans utvecklingsfaser var stora och tydliga. Nu när han är över 4 år så är det inte så stora hopp.

   Radera
 2. Tror du att det kanske också kan handla om trygghet? Nu börjar ni ha varit hemma ett tag och är inne i vardagen. Er dotter börjar på riktigt kunna veta att det är här hon hör hemma, vare sig hon gör något snällt eller dumt kommer ni inte försvinna från henne. Ni reste bort tillsammans med flygplan, och kom hem tillsammans igen. Många känslor i den lilla kroppen som inte gått att få utlopp för innan den stora tryggheten fanns "på riktigt", tänker jag. Lite luddigt förklarat men tror du förstår hur jag tänker. Kanske överanalys. Vilket som hoppas jag ni får lite lättare nätter snart! ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jo, det kan vara en del i det. Men jag upplever att Alva har känt sig trygg och testat oss ganska länge. Och nu sover hon bra på nätterna igen, lite oroligt och gnälligt men inte som innan, och är glad på dagarna. Så det verkar ha varit en utvecklingsfas för då brukar de bli väldigt glada och nöjda när de har kommit ur den :)

   Radera
  2. Härligt att höra! :)

   Radera