fredag 1 juli 2016

Snart semester och snart tre månader som tvåbarnsfamilj

 
Oj vad jag tycker att tiden segar sig fram! Jag tycker att det känns som vi har varit hemma mycket längre än tre månader men det är t.o.m. en vecka kvar innan dess. Ibland vill man att tiden ska gå fort och ibland vill man att den ska stå still. Aldrig blir man nöjd ;)

Tvåbarnsfamiljelivet och syskonrelationen går bättre och bättre och Alva känner sig mer och mer tillfreds med sitt nya liv. Men det är också en stor prövning att vara hemma med och roa två så stora barn. Tuffast är eftermiddagarna när man är själv med båda barnen, framförallt att hitta aktiviteter som passar, för om man bara är hemma och inte gör något särskilt så blir det lätt kaos. Barnen kommer oftast bra överens men de triggar varandra att hitta på sånt som man inte ska göra, kastar saker, skriker, bankar ja för allmänt oväsen och framförallt Viggo är ofta väldigt uppjagad. Det känns som det enda man gör är att gå runt och skäller på dem och säger nej och sluta och det känns inte bra att vara arg på sina barn hela tiden. Men vi hoppas att det här beteendet fortfarande har att göra med att allt fortfarande är hyfsat nytt och att Viggo kommer att lugna sig med tiden och kan finna ro och lugn i vår nya familjekonstellation. När han är lugn så blir Alva lugn, annars härmar hon allt "skit" han hittar på och tvärtom, så det går liksom bara runt runt.
Men i stunder när de skrattar och har roligt tillsammans, leker en lek eller när de spontant pussas eller kramas så blir man varm i mammahjärtat och det känns så rätt och man får hopp om framtiden att vi ska få en harmonisk familj igen.

På måndag börjar vår sex veckor långa semester. Fördelen med det är att vi kommer att vara hemma båda två tillsammans och då är det både enklare och skönt med en annan vuxens sällskap.
Vi har en tur till Göteborg och en tur till Legoland inplanerade än så länge på semestern. Och sen kommer min syster och hälsar på i ungefär en vecka, det ser vi jättemycket fram emot! Annars håller vi alla tummar och tår för att det blir en bra sommar med värme och sol, då är det mycket enklare att hitta på saker. Sen längtar vi jättemycket till september, då har vi hyrt ett hus på Mallorca tillsammans med våra vänner från Sundsvall. Det ska bli jätteroligt! Hoppas bara att flygresan med Alva kommer att gå bra :O
Jag fasar även för de långa bilresorna till Göteborg och Legoland med Alva. Det är inte lätt att roa så små barn i bilen under någon längre tid och Alva somnar heller inte så lätt i bilen och blir lätt gnällig och tjurig.

För att resan ska bli av till Mallis så måste vi hinna bli juridiska vårdnadshavare till Alva. Den här veckan blev äntligen allt klart i vår kommun, hos socialen och socialnämnden. Ärendet är nu tillbaka i tingsrätten och jag har skickat ett brev på inrådan från dem om att de väldigt gärna få skynda på ärendet. Först när beslutet är klart och efter den tre veckor långa laga kraft tiden så kan vi skaffa pass till henne.

Idag är det som sagt min sista jobbdag innan semestern och det är även Viggos sista dag på avdelningen Fisken på dagis. Efter sommaren kommer han att börja på en ny avdelning. Det är med blandade känslor som jag lämnade honom för sista gången på Fisken idag. Efter de första terminerna som var struliga med mycket personalomsättning så har det sedan blivit en toppen grupp med jättebra pedagoger. Pedagogerna stannar kvar på Fisken men alla kompisarna följer med till nya avdelningen Musslan. Tyvärr kommer det inte att komma några fler äldre barn till avdelningen, så Viggo och fyra-fem andra barn kommer fortfarande att vara de äldsta och sen kommer resten 13-14 st att vara ett år yngre. Det är den ända nackdelen med den här gruppen, att de är så få som är födda 2012 och inga äldre kompisar att se upp till. En stor lättnad är iaf att vi har fått fortsatt dispens för utökad tid för Viggo så i höst kan han fortsätta att gå 30 h/vecka ist för bara 15 h.

På tal om dagis så har vi nu blivit färdiga och skickat in ansökan om dagisplats till Alva. Vi har sökt om en plats i april nästa år och hoppas att hon kan få en plats på samma avdelning som Viggo. Det kommer att underlätta jättemycket för henne i så fall tänker vi. Just nu känns det som en hel evighet, att vi ska vara hemma så länge. Men det finns många inom "adoptivvärlden" som skulle tycka att det är för kort tid, att man borde vänta till augusti. Men Alva kommer att ha varit hemma i ett år då och vara 3 år gammal, det kommer att vara tillräckligt. Hon kommer säkert att längta efter att börja på dagis när hon fattar mer och mer vad det är när vi hämtar och lämnar Viggo.

1 kommentar:

  1. Hoppas ni får plats i samma grupp för a :)
    Spännande att följa er resa, tack för att du delar med dig!

    SvaraRadera