fredag 3 juni 2016

Fortsatt pappersarbete efter hemkomsten

När man kommer hem med sitt adoptivbarn så är det "pappersarbetet" inte över utan börjar om igen. Redan efter en månad hemma ska den första sk återrapporten göras. I Sydkoreas fall så ska socialen göra ett hembesök och skriva en rapport, när den är klar ska man fixa en översättningen på den och framkalla ca 10 foton på barnet, helst ska fotona vara på både barnet och någon av föräldrarna eller syskon tillsammans. Det kan ju kännas som en enkel uppgift men allt tar sån tid att göra när man bara har 1-2 timmar per kväll då man har möjlighet att göra det på. Att göra det under dagen med en 2-åring hemma funkar inte så bra. För en vecka sedan blev vi äntligen klara med vår rapport och skickade den till AC. Den här veckan ringde vår socialsekreterare för en intervju till återrapport nummer 2! Vi får väl se när vi hinner göra klart och skicka den. Återrapporterna är jätteviktiga så jag klagar inte, det är bara tiden som inte räcker till.

Samtidigt har vi hållt på med ansökan om adoption till Tingsrätten. Eftersom det är sk svag adoption i Sydkorea så är vi inte Alvas juridiska vårdnadshavare i Sverige utan måste genomföra en adoption även här. Och det tar också sin lilla tid. Först ska vi skicka in en ansökan till Tingsrätten och därefter ska de skicka en begäran om utlåtande av socialen i vår kommun. Socialsekreteraren ska skriva ett utlåtande som sedan ska upp i Socialnämnden som ska ta ett beslut som sedan ska skickas till tingsrätten. Därefter kan de döma i ärendet. När domen väl är fastslagen så tar det tre veckor för den att vinna laga kraft. Först därefter är vi Alvas juridiska vårdnadshavare. Hela den här processen tar flera månader och vi var rädda att vi skulle behöva vänta ytterligare några månader pga att det är stängt på de olika distanserna i sommar. Men det verkar som att vårt ärende iaf hinner komma med till socialnämndens sista möte innan semestern. Sen blir det väl extra väntan hos Tingsrätten. Det ska bli så skönt när det äntligen är klart. Det förenklar så himla mycket när det är klart. Speciellt när det gäller ansökan om föräldrapeng hos Försäkringskassan som man nu måste göra på pappersblanketter.

Först när vi har blivit juridiska vårdnadshavare kan vi göra en namnändring hos Skatteverket. Så just nu har Alva sina koreanska namn i alla system. Den proceduren tar också sin lilla tid. Inte förrän den är klar kan vi ansöka om ett pass till henne. Det blir nog svårt att hinna med innan vi har tänkt resa i september. Måste kolla upp om hon kan resa på sitt koreanska pass.

1 kommentar:

  1. Intressant att läsa om vad ni behöver göra när ni kommer tillbaka till Sverige med Alva. En massa pappersarbete, men det är det värt :)

    SvaraRadera