måndag 25 april 2016

Två och en halv vecka hemma


Nu är det ca två och en halv vecka sen vi kom hem med lillasyster från Korea. Vi kom hem med en ledsen, osäker och otrygg tjej men nu har vi en mycket gladare och tryggare liten tjej hos oss. Hon har förstått och accepterat att det är här hos oss hon ska bo nu och med den insikten har hon slappnat av och tillåtit sig att ta in allt det nya och oss som familj. Nu när hon är så mycket gladare och tryggare har allt blivit enklare också och vårat liv har börjat återgå till normalt igen.

En annan positiv förändring är att hon har öppnat upp sig för mig mer och mer och har vågat släppa pappa en hel del också. Tex så kan hon vara själv med mig i ett rum medan pappa är i ett annat. Om hon själv får välja vill säga, hon har friheten att komma och gå som hon vill, jag tar inte henne och går iväg. Jag får lov att göra mer och mer med henne och hon sträcker oftare och oftare upp händerna mot mig. Men det är fortfarande stunder då hon börjar gnälla eller bli ledsen när jag är i närheten trots att vi en stund innan har umgåtts och haft roligt tillsammans.

Hon har inte heller samma stora behov av att bli buren och sitta hos pappa längre. Hon känner sig så mycket tryggare nu att hon kan "hänga runt" här hemma, leka och bara vara. Både inomhus och utomhus. I början ville hon knappt gå ut.

Det känns så skönt att hon har gjort de här framstegen redan nu, det gör det så mycket enklare för hela familjen. Men det allra bästa är att hon är gladare och tryggare!

Det går också bättre för henne att hantera konflikter. I början hade hon väldigt svårt att släppa en motgång och blev jättearg och ledsen hur länge som helst. Nu kan vi avstyra det bättre, hon blir ledsen och sur men det går över fortare. Åtminstone när vi är hemma. På andra ställen är det svårare. Tex försökte hon ta andra barns bollar på lekplatsen och när hon inte fick det blev hon jättearg och ledsen och det tog en bra stund att trösta henne. Men det kommer förhoppningsvis också gå lättare för henne med tiden. Hon är säkert van vid att få som hon har velat när hon har fått sånna utbrott och sen har hon kanske inte heller träffat så många andra barn och kan inte koderna och vet inte hur hon ska hantera det.

Syskonrelationen mellan storebror och lillasyster går också bättre. De har lärt känna varandra mer och tillsammans med att lillasyster är gladare så blir det enklare för dem att umgås och enklare att hantera konflikter när de uppstår. Storebror blir fortfarande väldigt arg, argare än han blev innan lillasyster kom in i vårt liv, när hon tar någon favoritleksak eller någon leksak som han leker med. Men vi löser konflikterna lättare och bättre nu när de uppstår. För det mesta leker de ju inte tillsammans, även om storebror gärna vill det, fast det är inte så lätt alltid. Men ibland busar de och har riktigt roligt, det är underbart att se!

Förutom framstegen i att hon mår bättre och är gladare så lär hon sig mer och mer för varje dag. Vi märker att hon förstår mer och mer av språket när vi pratar med henne. Och hon tycker om att härmas, både när det gäller tal och saker vi gör. Så vi hon säger redan nu et par ord på svenska, tex "hej hej" och "hejdå". Sen är det ett par saker som heter typ "pappa" som "lampa" och "pappa".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar