måndag 18 april 2016

En tuff start

 
Vi tar en dag i taget. Det blir lite bättre dag för dag. Men det är tufft, för alla i familjen. Speciellt såklart för vår lilla tjej som har varit med om en stor och fruktansvärt jobbig förlust och förändring i sitt liv. Vi kämpar och jobbar på att göra det så bra och lätt för henne som vi kan men man gör inte rätt alla gånger och det är lätt att man känner sig otillräcklig, frustrerad och hjälplös. Man vill att allt bara ska bli bra, typ nu. Att ha ett barn sedan innan gör det hela mycket tuffare och svårare. Både för det äldre barnet och för det yngre nya barnet.

För Alva och för oss föräldrar hade det varit lättare om det bara var vi tre, då kunde vi ägna all tid åt henne och vår anknytning och hon hade inte haft någon konkurrens av storebror. Vi hade också sluppit konflikter som som hon har väldigt svårt att hantera. Hon blir väldigt arg, hysterisk och ledsen om hon inte får som hon vill och har svårt att släppa det. Men det går bättre och bättre, i början grät hon väldigt länge, nu hämtar hon sig lite fortare. Så för att vi ska orka så blir det så att vi då och då gör vad vi kan för att försöka undvika konflikterna. Det är väl både bra och dåligt, just nu kanske det är för jobbigt för henne att hantera konflikterna  och vi kanske måste underlätta för henne och för oss för att vi ska orka just nu. Så får vi ta det stegvis och bli lite tuffare senare.

För storebror är det också tufft emellanåt. Man märker att han slits mellan att vara jätteglad och stolt över att ha fått en lillasyster och att stundtals bli jättearg och frustrerad för att det uppstår en konflikter mellan dem. Det kan vara att han tar en leksak som hon för tillfället har lagt ifrån sig, eller att han vill leka tillsammans med henne men att de inte fixar det eller att hon knuffas. Det gör jätteont i mammahjärtat att se honom så arg och ledsen, det är en jättestor och tuff omställning som han utsätts för.

Idag började Viggo på dagis igen, han var saknad och efterlängtad och den varma goa kram han fick av sin kompis Ebba när vi kom dit i morse värmde sååå i mitt mammahjärta <3 Och han har haft en riktigt bra dag och är glad över att vara tillbaka. Vi tror och hoppas att det kommer att vara bra för alla i familjen att han går på dagis. Han får vara sig själv, ha sina rutiner, leka och ha roligt hela dagarna och sen komma hem på eftermiddagen och myser med oss. För Alvas och vår skull är det ovärderligt just nu. Då får hon tid bara med oss, jag kan ägna så mycket tid som möjligt åt henne, när Viggo är hemma blir det att han mest är med mig då Alva är så fäst vid pappa. Vi får värdefull tid att bygga på vår anknytning vilket vi verkligen behöver.

Det är fortfarande pappa som gäller. Men hon börjar släppa in mig och Viggo mer och mer. Och vi gör verkligen framsteg, även om det är svårt att se och komma ihåg i stunder när hon är helt anti, framförallt mig. Men hon rör sig mer fritt i huset nu när vi alla är där, vågar stundtals leka själv eller med oss fast pappa är i andra rummet, har börjat gå lite längre sträckor iväg från pappa och hon har vågat närma sig mig mer och mer och låta mig göra mer saker med henne. Idag sträckte hon tex upp armarna mot mig tre gånger och lät mig lyfta upp henne, men bara lyfta upp, inte bära och hålla. Men det är verkligen jättepositivt! Heja dig Alva, vi kämpar!

Bus och lek i idrottshallen. En bra dag!

Den första tiden har vi hållt oss hemma för att det ska bli så tryggt som möjligt för Alva med allt nytt. Men vi har varit iväg och gjort lite saker och då lever hon verkligen upp så även om experter skulle säga något annat så kommer vi att ta oss iväg mer och mer nu. Det känns viktigt framförallt för henne att hon får vara glad och ha roligt, men även för oss. Det lättar på trycket liksom. Och hennes och min relation blir också bättre när vi är utanför huset. Det kan vara allt från att leka på en lekplats då  leker hon med mig och jag har även fått lyfta upp henne i rutschkanan, till att äta ute då har jag fått mata henne, lyfta upp henne i barnstolen osv. I lördags var vi på öppet hus på den närliggande idrottshallen, det älskade hon. Hon sprang runt själv och kastade och sparkade på bollar, hoppade och rullade runt på de mjuka mattorna och hon busade och lekte även med mig. Men hon hade koll på var pappa var så det kändes ändå bra.

6 kommentarer:

 1. Så duktiga ni är som kämpar på alla fyra! Så skönt för alla att Viggo är tillbaka på förskolan igen och att han får känna av lite av sitt "gamla" liv igen med sina kompisar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Elisabet! Ja det är verkligen bra för alla att Viggo har börjat på dagis igen.

   Radera
 2. Tack för att ni delar med er! Kämpa på i allt det nya och att finna era roller och lära känna varandra. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det blir bättre dag för dag. Det kan bara vara svårt att se när man är mitt upp i det.

   Radera
 3. Grattis, så skönt att ni är hemma! Det är klart att det är jobbigt. Det är så hemskt att se sitt lilla barn vara rädd och ha det svårt. Men det får vara hemskt ett tag, och sedan blir det ju bra! Och även om er dotter hade behövt mycket tid nu med bara er, och även om er son hade behövt mer tid med er, så får de ju också varandra. Syskon är en väldigt bra sak! Kämpa på, lycka till och grattis igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hela tiden försökt se det här med syskon långsiktigt. Att det när de är små kan vara jobbigt för alla men att det är något livslångt som kommer vara sååå värdefullt genom hela livet, även när de blir gamla.

   Radera