måndag 25 april 2016

Att bli och få syskon genom adoption


Det är verkligen inte lätt att få syskon, det är det nog aldrig oavsett om man föder eller adopterar . Det är en stor omställning för barnen att plötsligt behöva dela allt med en ny person, både tid, saker och kärlek. Men när man adopterar syskon, som oftast är lite äldre så är det extra tufft. Omställningen blir så direkt, det blir ingen invänjningstid alls. En liten bebis sover oftast väldigt mycket i början, då får man fortfarande mycket tid med mamma och pappa. Och det dröjer väldigt länge innan syskonet kommer och tar ens leksaker eller förstör ens lekar. Och det sker gradvis.En tex 1,5-3-åring sover max 2 timmar eller kanske inte alls. 
När man adopterar så händer allt på en gång och det kan vara väldigt svårt för barnen att ta in. När man adopterar känner inte heller barnen varandra, det är en liten människa som redan har sin personlighet som man ska vänja sig vid. Sen är det ju även språkförbistringarna, barnen kan inte kommunicera med varandra och det är inte så lätt för ett barn att förstå.

Det är heller inte så lätt för det yngre syskonet som kommer in i den nya familjen. Förutom allt det nyss har varit med om i form av separation osv. så kan du också vara så att barnet inte är van vid andra barn i form av syskon, tex om det har bott själv i en fosterfamilj.

Sen tillkommer det här med anknytningen. Föräldrarna behöver lägga mycket tid på det nya barnet för att bygga upp anknytningen, trygghet och förtroende. Det tar tid. Om det nya syskonet dessutom bara väljer en förälder i början så blir det inte så mycket tid som det äldre syskonet får med den föräldern, det kan vara svårt för det äldre syskonet att förstå och acceptera.

Jag har hört och läst om många adoptivfamiljer där det har tagit lång tid innan syskonen har börjat komma överens och tycka om varandra. Det är inte så konstigt och jag har verkligen försökt att förbereda mig på det. Jag försöker hela tiden förklara för storebror Viggo att allt är nytt, att lillasyster är lite ledsen för att hon har förlorat sin fostermamma, att vi inte riktigt känner varandra och att hon inte förstår vad vi säger. Och att det kommer bli bättre och lättare med tiden. Jag hoppas att han förstår vad jag menar och att han kan finna lite tröst i det. Och jag har förståelse för när han blir rasande över att lillasyster förstör eller tar hans leksaker. Men är även bestämd mot honom då han tar leksaker från henne, det är ju inte heller okej. Men trots allt så tycker jag att det fungerar helt okej syskonen emellan efter så här kort tid. Sen kommer det att ta dit innan de lär känna varandra och älska varandra som syskon. Det är ju på samma sätt som det är mellan lillasyster och oss. Kärleken till varandra tar tid att växa.

Något som känns otroligt skönt är att vi äntligen har fått reda på att vi har blivit beviljade dispens för att storebror ska få utökad tid på dagis. Han trivs otroligt bra på dagis, bland andra barn och att aktivera sig både ute och inne. Så det kommer vara väldigt skönt och bra för honom att det inte blir så stor omställning där.

8 kommentarer:

 1. Så skönt att ni börjar komma igång ordentligt som familj. Tycker det är bra att du delar med dig. Uppskattar att läsa hur en adoption i Sydkorea går till och att adoptera ett syskon.

  När ni fixade med era översättningar, vilken hade ni kontakt med då och är det någon ni kan rekomendera? Vi ska sammanställa alla våra papper nu innan vi skickar in dem för granskning, sen översättning. Längtar så tills allt är klart och de skickar ansökan till Sydkorea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Det är roligt att höra att bloggen är till glädje för andra :)

  Vi har vid båda adoptionerna använt oss av Peter Corrigan som är auktoriserad översättare. Vi har varit supernöjda! Han är snabb och väldigt hjälpsam och har också bra pris. Vi kan varmt rekommendera honom.
  Stort lycka till med adoptionen! Tänk om bara et par månader kommer ni förhoppningsvis veta vem ert barn är :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det känns lite overkligt att vi snart är där. Håller tummarna att det går undan :)

   Radera
  2. Vilken notarius publicus använde ni?

   Radera
  3. Vi har använt den i Malmö på Gamla Väster. Det var enklast då vi båda jobbar i Malmö och enkelt kunde ta oss dit under dagtid.

   Radera
 3. Stort Grattis till lillasyster! Så söt! :)

  SvaraRadera