torsdag 5 november 2015

En eller två resor?


Något vi har funderat på väldigt länge, redan när vi började med utredningen, är om vi ska göra en eller två resor till Korea den här gången. För ett tag sedan ändrade nämligen AC sina rekommendationer till att man ska göra två resor, men det är som sagt en rekommendation och man får göra som man vill. Anledningen till att man ändrade det är att det för många började ta längre tid mellan domstolstiden och när domen vann laga kraft, man måste ju vara med i domstolen och sen får man sitt barn först när domen har vunnit laga kraft. Och det blev mer osäkert och varierande jämfört när vi hämtade storebror.

Så vi har vägt olika för- och nackdelar med att göra en eller två resor och även läst och frågat hur andra har gjort. Fördelen med att göra en resa är att man just bara behöver resa en gång, och för vissa har det inte gått så lång tid mellan datumen, ca 3 veckor, och då är det bara en kort tid man hinner "hem om" innan man ska resa igen. Nackdelen är att det också kan dra ut på tiden, för några har det tagit över 8 veckor (!). I många adoptionsländer är 8 veckor en normal eller tom kort vistelsetid men en stor skillnaden då är att då får man barnet i stort sätt direkt, i Korea får man det först när domen vunnit laga kraft och då kan man resa hem. Förra gången var det helt fantastiskt att få spendera en längre tid i vår sons födelseland och stad, lära känna landet och kulturen. Vi ser jättemycket framemot och längtar efter att få åka tillbaka men den här gången har vi ju storebror med oss, ur hans perspektiv så är det inte lika roligt att spendera 3-8 veckor hemifrån i en storstad som Seoul. Seoul är en av världens största städer, det är ganska dyrt att bo och leva där och framförallt så är det inte så barnvänligt att bo där. Det är svårt att hitta lekplatser och att vara hemifrån utan dagis och kompisar så länge kommer han inte att uppskatta. Och det finns en chans att vi får resa dit när det är vinter och då är det väldigt kallt där och ännu svårare att hitta på saker då man inte kommer kunna vara ute på samma sätt.

 Storebror på flygplanet på väg hem till Sverige.

Så just nu som läget ser ut i Korea så satsar vi på att göra två resor. Första gången kommer vi att åka lite innan domstolstiden, ca en vecka, och ha tid att upptäcka Seoul tillsammans med storebror samt att hinna träffa lillasyster två gånger. Sen är tanken att vi ska åka själva andra gången för att hämta lillasyster. Av två anledningar, först och främst för att storebror ska slippa den långa resan, det är tufft att resa så långt med jetlag och allt, men även för att vi och lillasyster ska få de första dagarna tillsammans själva, sen kommer hon ju alltid att få dela uppmärksamheten med storebror. Så storebror stannar hemma med mormor och vi reser iväg ett par dagar bara. Vi hoppas att det kommer att bli en bra lösning.

Vi har vänner som har varit nere på sin första resa nu, i slutet av november ska de troligtvis åka på sin hämtresa. De har samma planer som vi så det ska bli spännande och se hur de tycker att det funkar.

4 kommentarer:

 1. Hej,
  Har inte kommit så långt i svängen som ni än men är så intressant o kul att följa eran resa.
  En undran bara om ni bestämmer er för två resor, hur nära får ni veta att ni ska resa? Hur va det förra gången?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra att du uppskattar att följa vår resa :) Det handlar om när domslutet vunnit laga kraft, tror att det är två veckor efter at domslutet är taget och inskickat, ibland är domaren snabb och gör det inom någon dag ibland tar det längre tid. Sen handlar det om/när de få tag i de biologiska föräldrarna för att delge dem beslutet. I vissa fall är det svårt att få tag i bioföräldrarna och då drar det ut på tiden. Så först därefter får man veta att man kan åka tillbaks och hämta sitt barn, det verkar vara ungefär en vecka innan det datum man får som man kan komma som man får beskedet, men jag är lite mer osäker på det.

   Förra gången gick det snabbt för oss, vi var 3,5 vecka i Korea. Vårt domslut togs snabbt och vi fick reda på ganska fort att allt var klart och det gick enkelt att få tag på bioföräldrarna.

   Radera
 2. Ja men det är intressant och väldigt roligt att läsa om någon som är snäppet före i processen så man vet vad som komma skall. Har tyvärr ingen i närheten som adopterar där man kan ställa alla "dumma" frågor :)
  En fråga angående översättare, hur hittade ni en lämplig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inga "dumma" frågor :) Bara fråga på, jag svarar mer än gärna på allt jag kan. Hur långt har ni kommit, har ni valt land?

   Jag mejlade tre olika och jämförde priser helt enkelt. Peter Corrigan som vi sedan valde har visat sig inte bara vara prisvärd utan väldigt hjälpsam och snabb också :) Är väldigt tacksam att vi hittade och valde honom, det har underlättat lite i processen iaf.

   Radera