torsdag 27 augusti 2015

Träffar och öppna förskolor för adoptivfamiljer

 Här är gänget och leker i Alnarpsparken utanför Lomma.

När man är föräldraledig med adoptivbarn så kan det vara lite svårt ibland att hitta saker att göra och hitta andra föräldralediga att umgås med. Både man själv som vuxen och barnen behöver likasinnade att hänga med. Det är ju inga spädbarn vi kommer hem med så att sitta på fik och småprata med kompisar är oftast inte den mest populära och enkla aktiviteten ;)

Vi adoptivföräldrar blir ju inte automatiskt sammansatta i föräldragrupper som får barn ungefär samtidigt. Men jag har faktiskt läst och hört att det finns län/landsting som hjälper till att anordna något likvärdigt, det tyckte jag lät jättebra! Men jag vet inte vem som håller i det, var man hittar information om det eller hur de vet vilka adoptivfamiljer som finns i regionen. Om någon vet något mer kring det här får ni gärna höra av er.

Jag är jätteglad och tacksam över att vi redan innan vi kom hem med Viggo träffade flera andra familjer som väntade på att få sina adoptivbarn. När vi sedan började komma hem med våra längtansbarn så fortsatte vi att träffas, både med och utan barn. Det har varit guld värt! Både för barnen som fick träffa och leka med andra adoptivbarn i samma ålder men även för oss föräldrar som både hade några att umgås med och dela erfarenheter med.

På flera ställen i landet finns det öppna förskolor/träffar speciellt för adoptivfamiljer. I Skåne finns det på tre olika ställen, en på Limhamn/Malmö, en i Helsingborg och en i Lomma. Träffarna i Malmö och Lomma är en eftermiddag i veckan, i Helsingborg är det en gång i månaden. Tid, plats och mer info om dem hittar du här.

Om man ännu inte har fått sitt längtansbarn kan jag rekommendera VäntanLängtan-träffarna som Adoptionscentrums lokalavdelningar brukar anordna runt om i landet. Då får man möjlighet att träffa andra familjer i samma situation och oftast så kommer en familj som redan har adoptera och berättar om sin resa och erfarenheter och man får möjlighet att ställa frågor. Mer info finns på lokalavdelningarnas respektive sidor på ACs hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar