tisdag 16 juni 2015

Arg, irriterad och besviken


Den här bilden från War Memorial Museum i Seoul, Korea får symbolisera hur jag känner mig idag. Jag kan verkligen rekommendera ett besök på museet om ni är där!

Att genomföra en adoption är påfrestande för både nerver och psyke. Förutom alla samtal man ska gå igenom och utelämna sig själv så är det en ansenlig mängd dokumentation som ska samlas in och fyllas i. Det är en massa olika myndigheter man måste kontakta och man är beroende av deras hjälp. Många gånger känner man sig både maktlös och otroligt stressad över att allt ska klaffa.

För de drygt 84 000 kr vi betalar till adoptionsorganisationen kan jag tycka att man borde få en viss service och hjälp, men det upplever jag inte riktigt att man får. Man får i stort sätt göra allt själv och ligga på för att få de svar man behöver. Det är väldigt frustrerande och man är i en beroendeställning gentemot dem. Man vill men kan liksom inte ställa så mycket krav, vad ska man "hota" med liksom, det går ju inte att byta till någon annan eller fixa det på egen hand. De borde inse detta och vara lite mer serviceminded så att man inte känner så och ifrågasätter deras arbete och vad det är de tar betalt för som många tyvärr gör idag.

De senaste veckorna har vi gjort allt vi har kunnat för att få in alla dokument som behövs, jagat myndigheter, beställt blanketter, fyllt i dokument på längden och tvären, fixat översättningar gjort ytterligare läkarundersökningar, tagit fram fotografier, skrivit under, kopierat, scannat m.m. m.m. Vi har varit extra stressade över att få in allt vi behöver då vi vet att många myndigheter är svåra att få tag i under sommaren. Då adoptionsorganisationen inte har sagt ett ord om att vi var tvungna att komma in med våra papper innan en viss tid så har vi ändå trott att får vi bara in dem så snart som möjligt så skulle det inte vara några problem för dem att göra sin lilla del i arbetet, att läsa igenom våra dokument och se så att de stämmer. Men nu när jag mejlar över allt som är klart får jag veta att det är semestertider och att de då prioriterar barn- och resebesked. Inte ett ljud har de sagt om det, trots att jag har ställt frågan. Jag köper deras prioritering men då måste man faktiskt informera om sådant när vi påbörjade vår process. För det första så hade vi inte behövt stressa som vi har gjort och för det andra så har vi nu tagit fram en del dokumentation som kanske hinner bli värdelös för att det hinner bli för gammalt, datum blir fel osv. Att göra om dessa dokument är både svårt, omständligt och kan innebära dubbla kostnader för oss. Det är inte okej!

Just nu är jag så arg, less och förbannad på alla myndigheter. Och jag är så trött med att behöva bli arg, ställa krav och vara hård för att personer bara ska göra sina jobb. Det ska bli så skönt att slippa att ha med många av dem att göra när vi är klara med allt det här.

2 kommentarer:

  1. Nej, fy sjutton vad nonchalant! Förstår din ilska! Tycker att de kunde göra ett undantag och se över era papper när ni gjort allt jobb. Det är ju inte säkert att det blir så mycket jobb med barn- och resebesked i sommar. Det kan de väl inte veta på förhand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä det e just den här nonchalansen och bristen på tidig och tydlig information som gör mig så förbannad. Man kan inte komma med en sån grej två dar innan när de har vetat att vi har hållt på att samla papper och de vet hur det funkar. Både med vad som krävs att man gör för att få till allt och hur viktigt det är med datum och aktuella intyg.

      Radera