torsdag 19 mars 2015

Var befinner vi oss i processen och vad är nästa steg

Har man aldrig adopterat så är man inte insatt i alla steg och allt arbete som en adoptionsprocess innebär. Det är såklart lite olika mellan olika länder men i stora drag är det ungefär detsamma. På sidan "Adoption" som du hittar uppe i menyn har jag beskrivit processen från start till mål läs gärna där. Men sen tänkte jag såklart att jag ska berätta precis var vi befinner oss i processen och vad som är nästa steg.

Under februari och mars har vi gjort vår sk medgivandeutredning hos socialen i kommunen. Det fick bli snabba puckar då hon skulle gå på mammaledighet. Det var skönt att få det snabbt avklarat men det känns jobbigt att hon inte är kvar. Det finns heller ingen ersättare än som hon lämnade över till. Med vår förra process hände samma sak, fast då var det den ordinarie anställda personen, nu är hon också mammaledig, igen, och det här var alltså hennes vikarie som gick på mammaledighet. Det har varit väldigt struligt och vi har fått berätta samma saker om och om igen för en massa olika personer. Hon som gick på mammaledighet nu var toppen, trevlig, kunnig, trygg och erfaren. Jättesynd att hon inte är kvar. Det är väldigt viktigt att det är bra personer som har hand om det här, jag har hört en massa skrämmande historier om handläggare som inte förstår och kan sköta sitt jobb på ett korrekt sätt när det gäller det här.


Just nu gör det inte så mycket att hon inte är kvar. Nu väntar vi bara på att vårt ärende ska upp i socialnämnden för beslut och förhoppningsvis ett godkännande att vi får tillåtelse att adoptera ett syskon till Viggo. Men sen kommer vi att behöva hjälp av kommunen med diverse fler papper som ska skickas till Korea och då är det jättejobbigt att personen som gjorde utredningen inte är kvar. Och kommer det dessutom ingen ersättare som har erfarenhet av adoptionsärenden så blir det ännu jobbigare att få den hjälp vi behöver och det kan ta flera månader att få hjälp.
Men vi håller tummarna och hoppas att det inte ska bli något strul som förra gången. Då försenade hela vår process flera månader pga byte av personal.

Nu väntar vi alltså på att nämnden ska träffas i mitten av april och besluta i vårt ärende. Vi håller tummarna för ett godkännande! Därefter ska medgivandet skickas till Adoptionscentrum så att vi kan starta upp vår process för Sydkorea. Det är, konstigt nog, ingen kö just nu till Korea för att skicka sina papper dit. Så vi har redan nu så smått börjat tänka på och förbereda det arbete vi kan.Fotoshopen

1 kommentar: